Welke klachten?

– Stress en burn-out
Als je continu gespannen bent, adem je te hoog. Je piekert, je trekt je schouders op en je spieren verkrampen. Spierpijnen en (vage) pijnen en pijntjes zijn het gevolg, De oorzaak van de pijn ligt soms op een andere plek dan waar je die voelt. Daarbij ben je vaak snel moe en lusteloos.

Je lichaam slaat afvalstoffen op waardoor je je gestrest en onbehaaglijk blijft voelen. Er ontstaan letterlijk knopen (of knooppunten) in spieren. De wisselwerking tussen emoties en het lichaam is sterk, hoe doorbreek je dit?

Shiatsu en massagetherapie zorgen voor een goed begin van behandeling. Ik maak de spieren los, dat zorgt voor ontspanning. Daardoor ontstaat een betere ademhaling en dus doorbloeding. Vervolgens worden afvalstoffen weer afgevoerd uit het lichaam.

Massagetherapie werkt ontspannend waardoor het “stresshormoon” cortisol plaats maakt voor “ontspanningshormonen “ zoals endorfine. Dit hormoon zorgt mede voor betere immuniteit.

Het “gelukshormoon” oxytocine komt vrij als je je goed voelt. Het verlaagt de bloeddruk, angst en pijn. Dopamine is een hormoon dat invloed heeft op het bewegingsstelsel. Tijdens een massage wordt dit aangemaakt. Het kan bijvoorbeeld ook verlichting geven bij de ziekte van Parkinson.

“Je krijgt precies dat wat je op dat moment nodig hebt….”

– Nek- en schouderpijn
Veel mensen hebben stramme, pijnlijke nek- en schouderspieren. Dit kan veroorzaakt zijn door een whiplash of ander trauma. Maar vaak komt het ook door alledaagse dingen, zoals een verkeerde werkhouding, veelvuldig op je smartphone kijken, voor de tv hangen. Soms is er een psychische oorzaak waardoor je een last op je schouders draagt.

Samen maken we een behandelplan om de klachten aan te pakken. Naast massage geef ik je bijvoorbeeld oefeningen mee waardoor je eerder resultaten ziet. Ook coach ik je tijdens massagetherapie als er een psychische oorzaak is.

Lees de ervaring van Wendy

– Stramme spieren
Massagetherapie maakt niet alleen de geest losser, maar ook de spieren. Soms zijn mensen beperkter in hun bewegingen door lichamelijke ongemakken of klachten door de ziekte of behandeling. Hierdoor kunnen spieren stram worden.

Losgemaakte spieren maken het bewegen weer fijner of minder pijnlijk. De motivatie en mogelijkheid om te bewegen nemen weer toe.

– Rugklachten
Rugklachten komen erg veel voor en zijn bij iedereen anders. Overbelasting, een verkeerde beweging, onjuiste lichaamshouding, menstruatieklachten of een irritatie van de ischiaszenuw zijn allerlei oorzaken. Soms komt chronische lage rugpijn niet voort uit de pijnplek, maar vinden we de oorzaak ergens anders.

Ischias is een ontsteking die start met doffe pijn en pijnscheuten in de onderrug. Het kan zich uitbreiden met een verdoofd gevoel in het hele been tot in de tenen. Pijn die na rust weer overgaat.

Ischiasklachten kunnen heel effectief worden verholpen door een combinatie van verschillende massagetechnieken. Massage verlicht daarnaast de pijn en vergroot het herstellend vermogen van het lichaam. De spieren ontspannen, waardoor de juiste lichaamshouding kan worden aangenomen. Ik geef soms oefeningen mee naar huis om de rugspieren te verstevigen.

Ervaringsverhaal van Christina

– Allergie, hooikoorts, astmatische klachten
Heb je lange tijd een loopneus, verstopte neus, tranende, waterige ogen? Voel je je minder fit en heb je het gevoel dat je hoofd vol zit? Of is ademen lastig door hoesten en piepen?

De kans is groot dat je lichaam allergisch reageert op bepaalde stoffen. Door gras- en boompollen (hooikoorts), huisstofmijt, huisdieren en voedsel  nies je de hele dag en loop je rond met rode ogen. Je wordt er moe van.

Allergie is een chronische ziekte. Het is een overdreven heftige reactie van het menselijk afweersysteem (het immuunsysteem) op stoffen van buitenaf. Shiatsu van nek en schouder, rug en borst geeft een positieve wending aan je hooikoortsklachten. Het is gericht op het versterken van je immuunsysteem. Je zult zien dat je na de behandeling minder gevoelig bent en je slijmvliezen slinken.

De hooikoortsklachten van Marisca: “Ik had last van hooikoorts, erge hooikoorts…”

– Buikklachten
Onze buik is een belangrijk centrum in ons lichaam. We verwerken er ons voedsel en er vinden allerlei belangrijke processen plaats. Verder heeft onze darm ook een grote invloed op ons immuunsysteem. Maar de buik speelt ook een belangrijke rol op emotioneel gebied. Wanneer de darmwerking niet optimaal is, raken ook onze emoties uit balans en vice versa. Spreekwoorden spelen hier ook mooi op in, denk aan “vlinders in de buik” , “je gal spuwen” of “steen op de maag hebben”.

Het doel van een buikmassage is het loslaten van spanningen in de buik. Door de buik, en daarmee de verschillende organen, te masseren, verdwijnen de knopen en worden blokkades opgeheven. Het maakt de buik zacht, zet hem in beweging en neemt de spanningen weg. Het zorgt ervoor dat  afvalstoffen grondig worden verwijdert. Het effect is dat je dieper naar je buik kunt ademhalen, wat weer tot een verbetering van de spijsvertering zorgt.

Er zijn drie verschillende manieren van buikmassage:

  • Rechtstreeks op de organen in de buik. Door het masseren wordt de doorbloeding van de organen in de buik beter; dit komt vooral de spijsverteringsorganen ten goede.
  • Via reflexzones (op de voeten en buik), tsubo’s (acupunctuurpunten) en meridianen. Het hele organisme, waaronder het immuunsysteem en de bloedsomloop, wordt door stimulering van deze zones, punten en energiebanen beïnvloed.
  • Geestelijke ontspanning. Door de communicatie tussen lichaam en geest en de rustige wijze van behandelen verdwijnen onrust, nervositeit en andere stress- symptomen.

Uitwerking van de buikmassage:

  • Kan obstipatie verhelpen
  • Verlicht buikpijn (bijvoorbeeld spanningen bij menstruatiepijn of slechte spijsvertering)
  • Stimuleert de spijsverteringsorganen om afvalstoffen beter te kunnen afscheiden
  • Kan rust brengen bij emoties (bijvoorbeeld stress)
  • Stimuleert de bloedcirculatie

Buikmassage is ook goed bij klachten, zoals pijn in de rug, benen of bekken, klachten tijdens de zwangerschap, rusteloze benen, slaapproblemen, stress, spanning en natuurlijk buikklachten.

Lees verder:  interne organen hebben hun specifieke fysieke en emotionele functie.

– Hoofdpijn en migraine
Te weinig rust, stress, psychosociale problemen en voeding, het kan hoofdpijn veroorzaken. Maar ook tijdens de menstruatie of overgang komt hoofdpijn voor doordat de hormoonhuishouding in de war is.

Veel mensen denken er niet aan, maar het veel kijken op je telefoon of tablet kan ook zeker hoofdpijn bevorderen. Het overstrekken van je nekspieren is dan de oorzaak.

– Gewrichtsproblemen
Artrose,  Reuma, Ontstekingen/slijtage zijn erg vervelend en doen pijn. Het beperkt je in je bewegingsvrijheid. Iedereen kan hier mee te maken krijgen, onafhankelijk van leeftijd, geslacht of manier van leven. Klachten kunnen verminderen door een zachte massage met fascia technieken . Het toevoegen van warmte met Breuss-massage heeft ook goed effect.
Het is natuurlijk aan te raden om te blijven bewegen – binnen je pijngrenzen – om de gewrichten soepel te houden.

ervaringsverhaal Christina Huging Bleeker  “Al langere tijd minder pijn, Ik ben weer in beweging gekomen”

– Intimiteit
Aanraking kan moeilijk zijn na de diagnose en behandeling voor kanker. Je lichaam is het onderwerp van allerlei onderzoeken (geweest) en je bent vaak moe. Je bent uit balans en kent je eigen lichaam niet meer. Massage kan je helpen weer in contact te komen met je gevoel. Het kan je helpen bij het accepteren van je nieuwe zijn.

Ook voor naasten kan massage fijn zijn om eens te ontspannen. Een rustpunt en tijd voor jezelf en even niet bezig zijn met de ziekte.

– Slaapstoornis
Je kunt de slaap vaak niet vatten doordat je te veel aan je hoofd hebt. Je piekert over vervelende gebeurtenissen, je ziekte, of je ervaart veel spanning op je werk of in je privéleven. Soms is een verstoord bioritme de oorzaak van een slaapstoornis.

Samen proberen we inzicht te krijgen in de oorzaak en stemmen de behandeling daar op af. Een Shiatsu-behandeling van het hoofd en je onderbenen zorgt bijvoorbeeld voor het vrijkomen van hormonen die zorgen voor ontspanning. Er zijn heel positieve ervaringen van mensen die door massage weer goed zijn gaan slapen.

Beter slapen door massage

– Neuropathie
Chronische pijn aan handen, voeten en/of benen door zenuwbeschadiging, beperkt het leven drastisch. Dit kan het resultaat zijn van chemokuren, maar ook diabetespatiënten ervaren dit. Vaak is er chronische pijn aan handen of benen.  Het persoonlijke verhaal van Gepke vertelt wat dit voor haar betekent. En ook welke verlichting massagetherapie haar geeft.

– Vermoeidheid

Door massagetherapie kun je vermoeidheidsklachten aanpakken. Shiatsu is bijvoorbeeld heel geschikt om emotionele blokkades los te maken. Je energie gaat weer stromen door massage van bepaalde banen en meridianen in je lichaam.

Daarnaast ga je door de ontspanning weer beter ademhalen zodat je lichaam meer zuurstof krijgt. Ook worden belastende gifstoffen beter afgevoerd. Met massagetherapie creëer je een vast rustmoment. Even een versnelling lager, daarna kijk je weer anders tegen dingen aan.

Dianet de Jong vertelt wat massagetherapie voor haar betekent.

Massage voor kankerpatiënten: “Je kunt eindelijk even wegdromen” | Omrop Fryslân (omropfryslan.nl)