Interne organen

Interne organen hebben hun specifieke fysieke en emotionele functie.
Elk van de interne organen heeft zijn specifieke fysieke en emotionele functie. De mens ontwikkelt vaak energieblokkades juist in de interne organen, dus daar waar de emoties worden verwerkt. De mate van spanning in de buik heeft grote invloed op onze hele gezondheid en welzijn; fysiek, emotioneel en geestelijk.  Naast emotionele klachten kan een buik ook opspelen bij lichamelijk klachten, zoals obstipatie of krampen in het darmgebied.

Veel spreekwoorden, gezegdes of uitdrukkingen zijn ook gekoppeld aan onze organen. Bijvoorbeeld de lever, longen, gal, nieren en maag. Qua eten hebben onze organen het regelmatig te verduren. Maar ook spreekwoordelijk wordt er nogal wat weggeslikt richting de organen.

Iets op je lever hebben bijvoorbeeld; iets willen uiten wat je dwars zit en gezegd moet worden. Of, dat ligt mij als een steen op mijn maag; dat is een groot probleem waar ik geen oplossing voor weet. Met hart en nieren; volledig. En wat dacht je van: je gal spuwen; alle lelijke dingen zeggen die in je opkomen. Meestal uiten we dit niet maar doen we dat vooral in gedachte doen.

Het lichaam heeft een groot zelf genezend vermogen. Het uiten van gevoelens zoals boosheid, verdriet, frustraties, schaamte, etcetera, kan een helende werking hebben op je algehele gesteldheid. Als je dingen opkropt zet het zich vast in het lijf. Daardoor ontstaan vaak klachten  en kunnen spierspanning en knopen ontstaan.

Volgens de Chinese theorieën hebben inwendige ziekten alles te maken met 7 emoties. Deze hebben een relatie met de 5 organen. Disbalans kan leiden tot de volgende klachten:

Vreugde – hart  stimuleert bloedcirculatie en energie

Woede – lever  stagneert bloedcirculatie, hoofdpijn, duizeligheid, depressie

Droefheid – longen benauwdheid, depressie, verstoring spijsvertering, eetlustvermindering, slapeloosheid

Bezorgheid – milt  hartkloppingen, angst, vergeetachtigheid

Angst – nier pijn in onderrug, zwakte in benen en voeten, incontinentie

Verdriet – longen ademhalingsproblemen, depressie, eetlustvermindering, constipatie, veel zuchten

Shock/schrik – hart hartkloppingen, geestelijke rusteloosheid, snel geïrriteerd, diarree