Ervaringen

Door de jaren heen heb ik veel mensen mogen ondersteunen met massagetherapie. Iedereen die hier bij me komt, heeft een eigen verhaal. Ik ontmoet veel mensen met (ernstige) klachten. Ze worden er soms wanhopig van. Ik ben erg blij dat ik iets voor ze kan betekenen en ze weer kan laten genieten van het leven.

Op deze website vertel ik wat ik doe. Maar ik wil je ook graag laten lezen wat het nu eigenlijk doet met mensen.

Lieve Anneke !!! Wat heb je met mij gedaan !!! Ik heb al 4 nachten zonder slaappillen oid heerlijk geslapen !!! 💋💋💋Ik snapte er eerst niets van . Ik dacht wat kan de aanleiding zijn dat ik zomaar slaap ! En zondag dacht ik opeens aan de voetreflex ! Kon het eerst niet geloven ! Dank je wel !

Man met uitgezaaide longkanker

Het mooie van het werken met massage bij kanker is dat het vaak in de kleine dingen en momenten zit. Dat je zelfs binnen tien minuten iemand een ontspannen vreugdevol gevoel kunt geven, dat iemand even leeg in het hoofd is, een moment pijnvrij is, even niet meer “kanker” is, maar zichzelf.

“Kun jij meneer masseren deze week? Hij is terminaal en heeft behoefte aan ontspanning, hij slaapt namelijk al dagen niet meer, wellicht kan dit hem helpen.” Deze vraag kwam van het Hamelhuys, centrum voor leven met en na kanker. Ik vroeg of hij nog wel naar het inloophuis kon komen, anders wilde ik wel naar zijn huis gaan.

Zijn dochter kwam hem brengen. Hij had uitgezaaide longkanker en veel pijn, was ook erg benauwd. We hebben een comfortabele houding gezocht waarin hij het minste pijn had en het meest vrij kon ademen. Hij lag lekker op zijn zij, ondersteunt met kussens. Ik masseerde zacht zijn rug en zag hoe hij ontspande. Na 10 minuten viel hij in slaap.

Na een kwartier maakte ik de heer wakker. Hij keek me aan en vroeg of hij nog even mocht blijven liggen. Omdat ik geen andere afspraken meer had zei ik dat ik het ging overleggen met zijn dochter en dat hij lekker verder mocht slapen. Zijn dochter had geen haast, ze was blij dat haar vader even de rust had gevonden en sliep.

Een half uurtje later werd hij wakker. Zijn ogen straalden, hij was zo blij. Het eerste dat hij zei: “Ik heb helemaal geen pijn meer”. En ook al is dit maar voor even, dit zijn de momenten waar ook ik gelukkig van wordt.

Het raakt en verbaasd mij iedere keer weer. En dit is waarom ik hier mijn specialisatie van heb gemaakt. Massage bij kanker is niet alleen het masseren, het is ook een luisterend oor, een rustpunt. Daarom plan ik mijn afspraken ruim, zodat de client nog even kan liggen na de massage en er tijd is om te praten over je ervaring, je verdriet of het angstgevoel dat vrij kan komen.

 

 

 

 

Cliënt met borstkanker;

Ze kwam na de operatie bij mij omdat haar partner vond dat ze in deze moeilijke tijd wel een beetje ontspanning kon gebruiken. Hij wilde haar graag een massage cadeau doen.

Haar operatiegebied is gevoelig, haar schouders zijn gespannen, het zou mooi zijn als ik daar wat verlichting aan kan geven.

Als ik haar masseer draait zij zich plots naar mij toe en stromen de tranen over haar wangen.

Ze zegt: “jouw zachte massage is zo fijn, zelfs nu je mijn rug en schouders masseert voel ik indirect ook het gebied waar de borstkanker heeft gezeten, het wordt warm, ik voel energie stromen.”

Ze begint nog harder te huilen; “En tegelijk dat ik dit zeg, word ik mij bewust van het feit dat ik dit gebied sinds de operatie heb genegeerd, niet meer heb aangeraakt. En voor het eerst spreek ik het woord borstkanker hard op uit.”

Het is even stil en dan zegt zij: ” Dank je wel.”

Massage bij Kanker laat je weer contact maken met je lichaam. Je bent je niet altijd bewust over je lichaamsbeleving tijdens de behandeling. Dat laat dit verhaal zien. Dankbaar dat ik met massage een stukje mag bijdragen aan ‘het heel’ worden.

 

 

 

 

 

 

 

Voordat ik bij Anneke masseur kwam was ik heel erg onrustig in heel mijn lijf, hoofdpijn, hoge spierspanning vooral in mijn nek en schouders, druk in mijn hoofd zijn, slecht slapen, moe zijn, veel opvliegers. Dit uitte zich bij mij vooral in nog harder mijn best willen doen om dingen voor elkaar te krijgen, mijn koppie wou zoveel meer dan dat mijn lijf aan kon. Gevolg nog onrustiger worden en ook niet meer kunnen stilzitten. Niet kunnen doseren. Daarnaast was ik heel erg streng voor mezelf. Ik wou te graag alles weer zelf kunnen en mensen in mijn omgeving vooral niet meer tot last zijn. En midden op de dag even rust te nemen en juist wel even niks doen dat lukte gewoon niet. Zolang ik bezig was hoefde ik niet te voelen. Mijn regel was op bed liggen en tv kijken dat deed ik in chemo periode want toen was ik echt ziek. 

Een vriendin zei waarom ga je niet naar de massagetherapeut, ik denk echt dat zij je verder kan helpen. Ik heb in het begin van mijn borstkanker traject wel eens massage gedaan maar zoals jullie vast herkennen staat je agenda zo vol met allerlei medische afspraken en moet er al zoveel dat ik er op dat moment gewoon geen puf en energie meer voor had. Mijn moeder is tijdens mijn eerste bestralingen onverwacht overleden en ook daar moest veel geregeld worden. Ik moest toen nog 15 bestralingen en daarna chemo. Tijd om te rouwen was er gewoon niet. Nu ik weet wat ik nu weet, denk ik wat jammer dat ik er toen geen tijd voor heb gemaakt. Ik besef nu dat ik maar bleef rennen om niet te hoeven voelen.

 De eerste keer zal ik nooit vergeten. De massagetherapeut vertelde me van te voren dat het wel eens gebeurde dat er tijdens de massage emoties los komen. Het is zo fijn dat er weer aan je lijf gezeten word zonder dat het medisch is. Geen geprik, onderzoeken of andere enge pijnlijke dingen. Wat voelde het goed en in het begin ook best onwerkelijk. Ik die zo moeilijk kan ontspannen lag te spinnen zoals kat zou doen. Zo fijn, de  aanraking van warme handen op je lijf en wat dat voor je doet. Ik  besefte hoe ik dit gemist had. Ik was best trots op mezelf en dacht nou die emoties daar kom ik goed mee weg ik heb nog geen traan gelaten. Helaas of wat later bleek gelukkig.  Begon ik uit het niets enorm te huilen. Ik kon de kraan eindelijk eens open te zetten. Ik denk echt dat dat mijn eerste stap is geweest om eindelijk mijn verdriet toe te laten en daardoor ook mijn spierspanning te verlagen. Op terug weg naar thuis na mijn eerste massage heb ik alleen maar gehuild. Thuis aangekomen was het eerste wat mijn man zei he he eindelijk kun je eens huilen.

Tijdens de 2e afspraak is mijn hoofd behandeld  om wat meer rust in mijn altijd zo drukke hoofd te creëren. Ik weet niet wat er precies gebeurde toen maar dat er van alles gebeurde was wel duidelijk. Wat een verschil nadien. Eindelijk waren er niet tientallen gedachtes tegelijk in mijn hoofd. Mijn hoofd leek gewoon leeg en was nergens over aan het piekeren. Zelfs slapen ging stuk beter. De volgende ochtend werd ik zo relaxed wakker zonder meteen een heel scala aan dingen die door mijn hoofd spookte.

Ik was ook in behandeling bij de psycholoog van het Behouden Huys. Samen hebben zij mijn wereld veranderd en weer groter gemaakt.  Hun behandelingen versterkten elkaar ook naar mijn gevoel. Eindelijk kon ik gaan verwerken en mijn emoties toelaten en dingen een plek gaan geven. De knop ging eindelijk om.

Na aantal keren achter elkaar gemasseerd te zijn geweest, kan ik zeggen dat er zoveel meer rust in mijn lijf is gekomen. Ik kan daardoor veel meer dingen aan omdat ik veel minder pijn heb en meer energie.  Mijn spierspanning is veel lager en ik kan me beter concentreren en ook  leer ik eindelijk doseren. Groot voordeel is ook dat ik veel minder opvliegers heb van de hormoontherapie. Hoe onrustiger ik was des te meer opvliegers ik had. Na zoveel tijd weet ik eindelijk beter waar mijn aan en uit knop zit en ben ik in staat om beter naar mijn lijf te luisteren en ook eens nee te zeggen.

MvdD-B

“Ik heb mijn emoties een plek kunnen geven.”
Dianet de Jong (48) heeft sinds maart 2007 chronische myeloïde leukemie. 

“Ik ben een type van: “ik heb dit, ik ga gewoon door en ik zie wel waar ik tegenaanloop.” Dat werkte een tijd, maar op een gegeven moment was alle energie weg. Massagetherapeut Anneke (Jonker-Nicolaas) kende ik al, nog van voor ik ziek werd. Ze vroeg me hoe ik het zou vinden om een massage van haar te krijgen. Dat was in 2012 en ik heb geen moment spijt gehad dat ik op haar aanbod ben ingegaan.
Direct na de eerste massage merkte ik al verschil. Ik voelde de energie weer door mijn lichaam vloeien.
Tijdens de tweede massage werd ik overvallen door emoties. Ik kwam erachter dat er heel wat emotionele blokkades in mijn lichaam zaten. Kennelijk had ik al die jaren, dat ik mezelf groot hield en zei dat ik het ook slechter had kunnen treffen, mijn emoties weggestopt. Die kwamen tevoorschijn op het moment dat de blokkades werden opgeheven. Ik wist niet wat me overkwam. Vooral gevoelens van angst kwamen naar boven over wat me allemaal te wachten stond. Aan de enen kant wilde ik dat helemaal niet weten. Wat schiet je ermee op? Aan de andere kant moet je je ziekte wel een plek geven. Dat was bij mij duidelijk nog niet het geval. Door de massages kwamen mijn emoties naar boven, zonder dat ik er moeite voor hoefde te doen. Ik heb ze benoemd, erom gehuild en ze toen een plek kunnen geven. Wat een ruimte gaf dat in mijn hoofd.

Hoofd en lichaam zijn één. Wat in je hoofd klem zit, heeft een weerslag op hoe je je fysiek voelt. Het beperkt je. Er is een periode geweest dat ik heel regelmatig naar Anneke ging. Ik ging beter slapen en was minder vermoeid. Als je kanker hebt, kom je in de medische moelen terecht en word je heel veel aangeraakt, maar eigenlijk alleen op een onprettige manier. Massage is dan zo fijn. De pure ontspanning, even een moment van volledige overgave aan een prettige, zachte aanraking. Alleen dat al gaf mij energie. Op zich gaat het nu hartstikke goed met me, maar naarmate je deze ziekte langer hebt, word je lichamelijk minder.
Ik word wat sneller oud dan een ander, zeg ik altijd. Mijn lichaam geeft zelf een signaal als ik even een steuntje in de rug nodig heb van Anneke.
Na een massage en een goed gesprek met haar kan ik er weer even tegenaan.”

www.massagebijkanker.nl

Ervaringsverhaal:
“Je krijgt precies dat wat je op dat moment nodig hebt. Naast massage kan dat een inzicht zijn, of er word je een spiegel voor gehouden. Onverwerkte gebeurtenissen uiten zich vaak lichamelijk, maar de bron kan in je geest, hart of ziel zitten. 

Deze holistische manier spreekt mij erg aan, de mens zien in zijn totaliteit. Dat wat je nodig hebt gebeurd gewoon. Elke keer is weer uniek. Je mag jezelf overgeven, maar dat kan alleen als je je veilig voelt en vertrouwen hebt in de masseur. Kwetsbaar zijn maakt dat je je weer sterk voelt en in balans komt. 

Anneke is zo iemand die op holistische wijze werkt en met wederzijds respect je liefdevol weer kracht, energie en moed geeft om verder te gaan.”

 

Ervaring van Wendy
“Ik ben bij Anneke terecht gekomen, doordat mijn toenmalige relatietherapeut mij had geadviseerd om Shiatsu-therapie bij haar te gaan doen. Door de enorme stress die ik op dat moment ervoer in mijn leven, had ik veel pijn in mijn bovenrug en nek. Daarnaast was ik op dat moment heel erg aan het piekeren, over of ik wel of niet van de vader van mijn kind wou scheiden.

Shiatsu-therapie heeft mijn enorm geholpen bij de fysieke pijn, maar daarnaast kon ik ook door de therapie meer uit mijn hoofd en bij mijn gevoel komen, zodat ik de juiste beslissing kon maken. Niet alleen de Shiatsu-therapie heeft mij daarbij geholpen, maar ook de enorm fijne gesprekken die ik met Anneke had.

Anneke, je bent niet alleen een ervaren therapeute, maar ook een enorm bijzonder mooi wijs mens, nogmaals bedankt voor alles wat je voor mij hebt betekend <3”

Wendy Stuive

Ervaringsverhaal, patiënt met kanker oncologieafdeling in ziekenhuis

Allereerst je kwam als geroepen, ik zat er doorheen. Wat een verademing. Jammer dat ik nog aan het infuus zat zodat je mijn arm niet kon masseren, maar dat begrijp ik. Zoals je die arm wel hebt gedaan heeft ook geholpen. Ik kon niet echt constant blijven ontspannen doordat ik het gevoel had dat er ieder moment iemand binnen kon stappen, dat gaf onrust in mijn hoofd. Maar dat ging steeds beter. Soms ging ik terug in mijn hoofd, maar het lukte me zelfs om er weer uit te gaan. 1x is te weinig voor mij, maar ik denk zeker dat jij mij kunt helpen rust te vinden. Ik ben niet in slaap gevallen, maar was wel van de wereld af. Heerlijk echt waar. Stress is er nog steeds, maar ik voel het niet meer in mijn hele lichaam. Mijn lichaam voelde loodzwaar na afloop. Ik kon me bijna niet bewegen. En dat met een volle blaas. Ik heb minimaal tot 12 uur, dus meer dan een uur verzwaard in bed gelegen. TOP!!!

NB Het zou mooi zijn dat er vaker iemand die dit kan doen op de afdelingen kan zijn. De patiënt die er korter dan een week is kan dit hard nodig hebben, vooral wanneer het om stress gerelateerde klachten gaat.

Ervaring Marisca
 “Ik had last van hooikoorts, erge hooikoorts. Medicijnen, neusspray en oogdruppels hielpen niet afdoende. Ik werd er zo gek van en moe vooral. Ik gaf mijn energiepeil een mager zesje. Anneke vertelde mij dat ze ook een shiatsu behandeling heeft tegen hooikoorts. Ik was er zo zat van dat ik dacht, baat het niet, dan schaad het vast niet. Ik wist niet wat het inhield, maar daar kwam ik snel achter. 


Het is een drukpuntenbehandeling. heel anders dan massagetherapie. Al na de eerste behandeling merkte ik een verschil. Mijn lijf kwam in actie; ik plaste fluoriderend geel. Alle stoffen kwamen los. Ook merkte ik dat ik meer energie kreeg. Na vijf behandelingen ben ik ‘genezen’. Ik heb geen neusspray, oogdruppels en zelden medicijnen nodig. Ik kon geen appels eten zonder allergische reactie, wat een kwartier jeuk en opgezette lippen of tandvlees betekende. Nu kan ik een appel eten met soms een allergische reactie. Mijn medicijnen neem ik nog maar om de twee dagen, maar vergeet ze ook vaak. Heel fijn om hooikoortsvrij te zijn in de zomer die nog maar net begonnen is!“ Ik kan het iedereen aanraden!”

Contact met je eigen wezen maken
“Ik heb als verpleegkundige kunnen zien hoe enorm waardevol massage is voor mensen die het door kanker zwaar hebben. Ontspanning, aandacht, contact met je eigen wezen maakt dat het allemaal wat beter te dragen is. “

Verhaal van Gepke
“Yes, yes, yes!!
Net bij Anneke Jonker geweest. Zij is mijn massagevrouw bij Kalyana Mitra. Wij kennen elkaar al een poosje, het is altijd fijn om bij haar te zijn. Ik heb te leven met neuropathie, als gevolg van diabetes. Tja, hoe zal je uitleggen wat die neuropathie met mij doet. 

Ik ben een jonge vrouw van 54 jaar. Ik leef met constante pijn in mijn benen en voeten, een pijnstiller hiervoor is niet voorhanden. Vaak steken die niet te harden zijn. Ik voel de grond onder mijn voeten niet meer, ik kan eigenlijk niet meer lopen. Ik ben in het bezit van een rollator (54 jaar, weet je nog wel) en een scootmobiel. Geen bos- of strandwandelingen meer voor mij. Ik val. Maar ik sta weer op, omdat ik dat wil. Ziekenhuisbezoeken, heel veel. Onderzoeken, geklop, getik en onderzoekjes aan voeten en benen. Mijn benen en voeten zijn niet langer meer een onderdeel van mijn lijf. Het zijn koude, pijnlijke, niet te vertrouwen “dingen” geworden. 

Als ik vanmorgen bij Anneke kom, begint ze met een behandeling van mijn schouders en rug. Het voelt goed, ik ontspan, geen zorgen over hoe ik mijn evenwicht moet bewaren. Ik lig, mijn voeten hoef ik even niet in de gaten te houden. Dan gaat Anneke met haar handen naar mijn knieholtes. Ik snap het niet, IK VOEL MIJN KNIEHOLTES, ze zijn warm en Anneke gaat verder met haar handen over mijn onderbenen. Ik breek, ik huil, ik voel mijn onderbenen die warm en als mijn onderbenen aanvoelen. Mijn voeten zijn aan de beurt en ik ervaar voor het eerst sinds lange tijd geen pijn, wel warmte en ik voel mijn lijf weer als een geheel. Yes, yes, yes. Dit is zo geweldig, ik vertel het aan haar. We zijn samen blij…..Ik zeg ëigenlijk zou je elk uur dit bij me mogen doen, het voelt zo goed”. 

Anneke geeft pure liefde met haar handen en ik en mijn lijf genieten. Geen medische termen, geen uitslagen. Wel inlevingsvermogen en even vrij zijn van pijn en zo veel meer. Anneke is massagetherapeut, in de traditie van Shiatsu. Ze is mens, zoals jij en ik, maar dan wel eentje met warme masserende handen. Handen die je steunen en leiden in verdriet en pijn Ik kon vandaag weer eens spontaan, voluit lachen.

Liefs, Gepke Xxx

“Er komt een moment dat je uitgepraat bent, ik was al een paar maanden op zoek naar ontspanning”.
Bam….Darmkanker met uitzaaiingen door de hele lever. Prognose is duidelijk : genezing is niet mogelijk. We kunnen alleen het leven rekken en doen ons best om de tijd die nog rest zo dragelijk mogelijk te maken.

 Dat doen ze dan ook op de afd. oncologie van ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten. Fantastische mensen die niets te veel is. Er is veel zorg en aandacht maar ook zij kunnen de bijwerkingen niet voorkomen of even “wegwerken”.

Ik ben boos geweest, depressief en gefrustreerd. Wel heb ik  geluk  met de steun van mijn gezin, familie , buren  vrienden en een aantal collega’s. Veel gepraat……

Toch komt het moment dat je” uitgepraat” bent. Ik heb veel last van stress, denk veel na, pijnlijke spieren om maar niet te spreken over de handen en voeten.

Ik zocht al een paar maanden naar iets wat wel ontspanning geeft maar waar weer niet allerlei opdrachten in de thuissituatie op duiken zoals oefeningen doen.

Tijdens een kuur waar ik wederom vergezeld werd door mijn vrouw, vond mijn vrouw een folder van Massage bij Kanker. Precies wat ik zocht maar ik moest wel een grote drempel over. Dat gedoe aan je lijf….

Ik heb contact opgenomen met Anneke Jonker-Nicolaas en die had de volgende dag nog een gaatje in haar agenda. Ik heb ja gezegd en daar heb ik geen moment spijt van. De nacht volgend op de behandeling slaap ik aan een stuk door. In mijn hoofd komt ruimte en rust. Ik heb veel last van nek, schouders rug en benen. De massage voelt als opbrengen van een crème en na verloop van tijd worden de spieren soepel hetgeen zeer ontspannend werkt. Zo ontspannend dat ik soms niet alles bewust mee krijg tijdens de massage.

De sfeer is zeer gemoedelijk . Elk consult begint met een normaal gesprek over de alledaagse dingen en geen “zweverige onderwerpen” . Je komt tot rust.

De massage is niet genezend maar het helpt mij om al het gedoe beter aan te kunnen. Anneke doet dat  goed. Ik kan het iedereen van harte aanbevelen.

Goos de Jong

“Ik heb als verpleegkundige kunnen zien hoe enorm waardevol massage is voor mensen die het door kanker zwaar hebben.
Ontspanning, aandacht, contact met je eigen wezen maakt dat het allemaal wat beter te dragen is. “

Massage zou standaard bij een behandeling en nazorg moeten
Mevrouw met borstkanker:

Vandaag ben ik bij Anneke Jonker-Nicolaas geweest. Wat een verwennerij was dit!

Massage van mijn nek en mijn schouder/arm (deze geven continu pijn door operaties en bestralingen)
Een massage die heel anders is dan de vorige massages die ik een aantal jaren heb gehad. Deze gaven juist meer pijn… ik dacht dat dit heel normaal was. Een pijntje meer of minder maakt niets uit, toch?
Het zou eigenlijk standaard bij een behandeling en nazorg moeten zijn, massage bij kanker! Helaas is het nog een ondergeschoven kindje, maar hoop niet voor lang!

Een welkome afleiding die ontspanning kan geven
“Mijn zusje is ook net behandeld voor eierstok kanker, 4 erg zware kuren waarbij ze steeds 8 dagen in het ziekenhuis lag en ontzettend ziek, dan zag ze het allemaal niet meer zitten. De verpleging had op een van deze dagen ook een massage geregeld, super lieve mensen! Wat fantastisch dat jullie hieraan mee mogen werken. Werk wat erg veel voldoening geeft voor jezelf en voor anderen! Naast alle zware behandelingen die mensen met kanker al moeten ondergaan, is dit een welkome afleiding die ontspanning kan geven.”

KB
“Mede dankzij haar heb ik de rust in mijzelf gekregen en de mogelijkheid gekregen om alles ook op een andere manier te bekijken. Dit alles natuurlijk door haar als massages als wel door de liefde en aandacht die de mens van haar mag ontvangen ongeacht met welke klacht je bij haar komt. Deze massages geven je lichaam en geest wat ze zo hard nodig hebben. Ik gun het iedereen.”

“Al langere tijd minder pijn, Ik ben weer in beweging gekomen”
Ik ken Anneke nu 9 jaar dat is al een lange periode. Ik heb last van mijn onderrug omdat er 7 wervels zijn versleten. Ik had steeds pijn en ik kon nauwelijks lopen en  fietsen.

Sinds ik bij Anneke ben, ben ik weer in beweging gekomen en kan ik weer lopen en fietsen. Ik heb soms nog wel pijn maar die voel ik nauwelijks meer en ik gebruik ook nauwelijks meer pijnstillers. Het is voor mij een wonder, moeilijk uit te leggen maar de massage voelt lekker ontspannen . Je ligt op de massagetafel en zij mij masseert me zachtjes, het lijkt of alles weer los komt (de spieren enzovoort).  Het voelt net als een spons die in water ligt en uitzet, het geeft ruimte en het is een heerlijk gevoel. Na de massage legt zij een soort papier op mijn rug en wordt het heerlijk warm.

Laatst had ik ook last van mijn benen en voeten en daar kijkt ze dan ook naar. Ze heeft mijn voeten een paar keer gedaan omdat ik last had van hielspoor en pees na de behandeling bij de fysiotherapeut. Ik heb schokwave, stroom stoten gehad. Dat was geen pretje, door de ondersteunende massage van Anneke was de pijn  gelijk een stuk minder. Ik zeg wel eens tegen Anneke: “Je hebt magische krachten”. 

Door de periodieke massagebehandelingen is de pijn in mijn rug dragelijk en slik ik minder pijnmedicatie. Ik kan het andere mensen aanraden om ook eens een massage behandeling te ondergaan, je hebt er echt baat bij.

Vriendelijke groeten Christina Huging Bleeker

Mijn eigen ervaring met massage
“Als je aan de opleiding voor massagetherapeut begint dan wil je technieken aanleren en massages geven. Je gaat oefenen op anderen en er wordt ook op jou geoefend. Dat heb ik als erg prettig ervaren. Immers je leert voelen en door feedback te geven op elkaar leer je letterlijk en figuurlijk te voelen.
Naast ontspanning kom je ook knopen in jezelf tegen. Die doen pijn. Want dat zijn letterlijk de knopen en pijnpunten die je op je lichaam tegenkomt. Bij mij staat dat voor emoties, gevoelens en processen die nog moeten worden gerangschikt. Ik ben me er bewust van dat dit mijn innerlijke processen zijn. Emoties en gevoelens waarvan je denkt dat die verwerkt zijn, een plaatsje hebben gekregen. Ik ben een tijd erg moe geweest. Er kwam van alles los.
Het bezig zijn met de lichamelijke kant in mijn leven heeft zaken voor mij gerangschikt, geordend. Oud zeer een plaats gegeven, geleerd mijzelf en anderen te vergeven. Het heeft mij rust en inzicht gegeven, het helpt mij vooruit, de toekomst in. Ik ben niet meer dezelfde persoon die aan de opleiding begon. Het heeft mij ook inzicht gegeven in het feit dat mijn lichaam weer stroomt.
Dus naast ontspanning, kan massage meer voor je doen dan je in eerste instantie verwacht. Het heeft mij verbaasd dat niet alleen bij mij, maar ook bij de mensen die ik heb mogen masseren, balans heeft gebracht in hun lichamelijk falen, hun emoties in evenwicht hebben gebracht. Kortom; door massage kunnen ook andere processen in je leven in balans komen.

Ik ben er achter gekomen dat het niet alleen de theorie en de massagetechnieken zijn waar het om draait. Als je goed luistert naar je handen en de cliënt, je voelt en kijkt, dan weet je al snel waar het probleem zit. Vaak weet je onbewust wat je moet doen. Natuurlijk ondersteund door alle kennis en kunde die ik heb geleerd. 
Ik heb in de praktijk geleerd dat ook de psyche een belangrijke rol speelt in het wel of niet in balans zijn van de mens.”