Shiatsu

De letterlijke betekenis is “vingerdruk”. Shi = vinger en atsu = druk.
Er wordt gemasseerd door fysieke druk van de handpalm, de duim of de elleboog op specifieke plekken op het lichaam. Maar soms ook door vlinderlichte aanraking. Shiatsu wordt meestal als zeer rustgevend en ontspannend ervaren.

Balans tussen Oost en West
Shiatsu is een eeuwenoude techniek uit China. Het fysieke lichaam en het denkende, voelende lichaam zijn daarbij met elkaar verbonden. De Chinezen passen het veel toe om ziekte te voorkomen en de weerstand te verhogen. Bijvoorbeeld schoolkinderen krijgen door shiatsu minder snel griep.

Onze westerse, logische manier van denken houdt zich voornamelijk bezig met de behandeling van symptomen. Die kunnen terugkomen doordat je de oorzaak niet weghaalt.
Ik weet uit ervaring dat de holistische aanpak van shiatsu meer effect heeft, omdat je ook de oorzaak aanpakt. Bovendien zie ik veel heil in het voorkomen van klachten door deze massagetherapie. Shiatsu zou een onderdeel van ons ritueel kunnen zijn, een soort onderhoud.
Het houdt ons lichaam in balans.

Ki
Ki (Japans) of Qi (Chinees) is de levensenergie die in balans wordt gehouden door toepassing van shiatsu.

De massage bestaat uit fysieke druk op het lichaam, daar waar zich de meridianen bevinden. Meridianen zijn de energiebanen in ons lichaam die vrij zouden moeten stromen.
Shiatsu heft blokkades op zodat de energie vrij stroomt door het lichaam.
Daardoor kan het lichaam zich herstellen van klachten en flexibel reageren op veranderingen.