Shiatsu brengt je in balans

De Chinezen zijn in mijn ogen ver voor op de Westerse maatschappij. Bij hen hangt alles met alles samen waardoor er een balans ontstaat. Voor hen is het fysieke lichaam maar ook het denkende en voelende lichaam belangrijk. Je kunt niets los van elkaar zien.
De Westelijke logische manier van denken is voornamelijk causaal-analytisch, dus men behandelt het symptoom. Technisch een behandeling geven, kan helpen, maar symptomen kunnen terug komen omdat de oorzaak niet wordt weggehaald.
Ik zie meer in de ontwikkeling die is ingezet in de richting van een meer holistische aanpak. Waarmee de oorzaak wordt aangepakt en een stap wordt gezet naar genezing, heel worden, in balans komen. En laatste spreekt mij erg aan, omdat ik uit ervaring weet dat het meer effect heeft.

Massage is niet alleen werken met je handen, maar ook het waarnemen van lichamelijke afwijkingen, observeren van reacties, gevoelens en klachten van de cliënt, intuïtie en ervaring. Je inventariseert, kijkt, hoort en voelt. Je luistert en stelt vragen over activiteiten en gebeurtenissen die de cliënt zelf niet kan waarnemen, om daadwerkelijk achter de klacht te komen. Het is vaak niet alleen de fysieke klacht, maar mentale kracht, emoties en levenshouding die nuttige informatie vormen voor een holistische behandeling.
Het kan namelijk zijn dat iemand vast zit in patronen die van invloed zijn op de huidige situatie, als die processen niet veranderen kunnen klachten blijven bestaan.

Eigen ervaring met massage
Als je aan de opleiding voor massagetherapeut begint dan wil je technieken aanleren en massages geven. Je gaat oefenen op anderen en er wordt ook op jou geoefend. Dat heb ik als erg prettig ervaren. Immers je leert voelen en door feedback te geven op elkaar leer je letterlijk en figuurlijk te voelen.
Naast ontspanning kom je ook knopen in jezelf tegen. Die doen pijn. Want dat zijn letterlijk de knopen en pijnpunten die je op je lichaam tegenkomt. Bij mij staat dat voor emoties, gevoelens en processen die nog moeten worden gerangschikt. Ik ben me er bewust van dat dit mijn innerlijke processen zijn. Emoties en gevoelens waarvan je denkt dat die verwerkt zijn, een plaatsje hebben gekregen. Ik ben een tijd erg moe geweest. Er kwam van alles los.
Het bezig zijn met de lichamelijke kant in mijn leven heeft zaken voor mij gerangschikt, geordend. Oud zeer een plaats gegeven, geleerd mijzelf en anderen te vergeven. Het heeft mij rust en inzicht gegeven, helpen mij vooruit, de toekomst in. Ik ben niet meer dezelfde persoon die aan de opleiding begon. Het heeft mij ook inzicht gegeven in het feit dat mijn lichaam weer stroomt.
Dus naast ontspanning, kan massage meer voor je doen dan je in eerste instantie verwacht. Het heeft mij verbaasd dat niet alleen bij mij, maar ook bij de mensen die ik heb mogen masseren, balans heeft gebracht in hun lichamelijk falen, hun emoties in evenwicht hebben gebracht. Kortom; door massage kunnen ook andere processen in je leven in balans komen.

Ik ben er achter gekomen dat het niet alleen de theorie en de massagetechnieken zijn waar het om draait. Als je goed luistert naar je handen en de cliënt, je voelt en kijkt, dan weet je al snel waar het probleem zit. Vaak weet je onbewust wat je moet doen. Natuurlijk ondersteunt door alle kennis en kunde die ik heb geleerd.
Ik heb in de praktijk geleerd dat ook de psyche een belangrijke rol speelt in het wel of niet in balans zijn van de mens.

 

     
   
 
 
  Facebook pagina Kalyana Mitra