Massage bij kanker

Een op de drie mensen krijgt tegenwoordig kanker. Als je hoort dat je kanker hebt dan wordt je wereld op de kop gezet, het is een aanslag op je gezondheid, vertrouwen, functioneren en toekomstperspectief. Je boog staat gespannen, niets is meer zeker. Het heeft niet alleen lichamelijke gevolgen, ook op emotioneel en sociaal vlak verandert er veel. Al de aandacht voor je lichaam is medisch gericht, je bent uit balans.

Het is niet vanzelfsprekend om mensen met kanker te masseren. Als je rekening houdt met de verschillende types en stadia van kanker en de verschillende signalen, symptomen en complicaties, dan kun je op een verantwoorde manier een massage geven. Een massage kan helpen om je weer in contact te brengen met je lichaam. Een massage ontspant en is bevorderlijk voor het herstel. Het maakt je hoofd leeg, je hoeft even nergens meer aan te denken. Naast ontspanning, kan het ook pijnstillend werken. Symptomen als pijn, misselijkheid, vermoeidheid, slapeloosheid, stress en depressie kunnen erdoor worden verminderd. Let wel het zorgt niet voor genezing.

Hoe gaat de behandeling?
Ik geef een ontspanningsmassage die werkt op het parasympatische zenuwstelsel. Ik zie massage bij kankerpatiënten als complementair op de reguliere zorg. De massage wordt individueel afgestemd. Daarom wordt tijdens het eerste gesprek een intakeformulier, dat je van tevoren hebt ingevuld, met je doorgenomen.

U vertelt dan welke klachten, wensen en verwachtingen u heeft. Afhankelijk  van waar in het lichaam de ziekte zit en in welke behandelfase je bent, wordt met je samen gekeken wat en waar je het prettig vind om gemasseerd te worden. Dat kan het hele lichaam zijn, maar kan ook alleen bestaan uit bijvoorbeeld  een hoofd of voetmassage. Ook krijgt je uitleg over de behandeling. Op basis daarvan stel ik een behandelplan op. Tijdens de massage ligt je op een massagebank of zit je op een stoel. Een consult duurt 30-45 minuten, afhankelijk van hoe je op de behandeling reageert. Massage bij kanker is niet alleen voor mensen die in behandeling zijn maar ook voor diegene die zijn uitbehandeld. In sommige gevallen kan ik ook op huisbezoek komen.

Cliënten die ik heb behandeld geven aan dat een massage helend werkt:" ik voel me weer mens”. “Aanraken geeft een gevoel van warmte” en “ik kom weer in contact met mijn lichaam".

Ik heb de training massage bij kankerpatiënten bij Helder & Kadira gevolgd. Klara en Estelle, docenten van de training massage bij kankerpatiënten, hebben veel ervaring met massage bij kanker. Begin 2012 zijn ze gestart met het opleiden van o.a. massagetherapeuten.

De basis van hun cursus is aanraken met aandacht.
In de cursus worden massagetechnieken geleerd zodat een verantwoorde massage kan worden gegeven. Bij massage bij kanker wordt er internationaal gesproken over druklevels. Bij massage bij kanker werken we voornamelijk met level 1 en 2, die werken op het parasympatische zenuwstelsel. Level 1 en 2 is te vergelijken met de inspanning van het dagelijks leven. Deep tissue massage (level 5) is bv. een absolute contra indicatie. Bij de massage horen het afnemen van een goede anamnese, verslaglegging en opvolging. De kennis van de ziekte kanker en de verschillende onderzoeken en behandelingen wordt gegeven door een oncologie verpleegkundige en specifieke kennis omtrent lymfe en hoe hier mee om te gaan wordt verzorgd door een Oncologie en Oedeem fysiotherapeut.

Als massagetherapeut ben ik aangesloten bij het Netwerk Massage bij kanker.

Wil je meer weten kijk dan eens op www.massagebijkanker.nl

 

     
   
 
 
  Facebook pagina Kalyana Mitra